Informatie signalisatie

Wettelijke onderverdeling Signalisatiekledij

Drie klassen signalisatiekleding

 

Er bestaan 3 soorten signalisatiekledij. Uitsluitend klasse 2 en klasse 3 komen in aanmerken voor wegenwerkers, afhankelijk van de werk- en weersomstandigheden. Klasse 1 signalisatiekleding mag enkel vrijwillig gedragen worden, bijvoorbeeld als jogger.

Hoe meer retro-reflecterend of fluorescerend materiaal in de signalisatiekledij, hoe hoger de klasse, en hoe hoger de beschermingsgraad van de signalisatiekleding. Klasse 3 signalisatiekleding zorgt duidelijk voor de hoogste beschermingsgraad. De klasse van signalisatiekledij wordt bepaald door de oppervlakte en de aard van de materialen in de signalisatiekledij.

Een kort overzicht van wanneer de verschillende klassen signalisatiekledij gebruikt worden:

  1. Klasse 1 Signalisatiekleding
    Dit type signalisatiekleding wordt niet gebruikt door wegenwerkers. Er moet steeds geopteerd worden voor signaalkleding van een hogere klasse.
  2. Klasse 2 Signalisatiekleding
    Wegenwerkers mogen signaalkleding van klasse 2 enkel overdag dragen, bij gunstige  atmosferische omstandigheden, bij goede zichtbaarheid dus.
  3. Klasse 3 Signalisatiekleding
    Signaalkleding klasse 3 kan gedragen worden in dezelfde omstandigheden die vermeld staan in punt 2, maar bij mindere zichtbaarheid; dus signalisatiekleding die vooral gedragen wordt bij valavond, s’nachts en bij ongunstige weersomstandigheden – regen, sneeuw, mist, nevel, ...

De aard en de oppervlakte van het materiaal van de signalisatiekleding bepaalt in welke klasse die zich bevindt. Hieronder vindt u de specifieke bepalingen voor signalisatiekledij.

Materiaal Klasse 3 Klasse 2 Klasse 1
Fluorescerend 0,80 m²
0,53 m² 0,14 m²
Retroreflecterend 0,20 m² 0,13 m² 0,10 m²
Combinatiemateriaal - - 0,20 m²

In de praktijk betekenen bovenstaande waarden dat enkel signalisatiejassen en signalisatie overalls tot klasse 3 kunnen behoren.

 

Snelle links:

 

(c) FluoFlash is onderdeel van Aprintex - Torhoutse Steenweg 170b - 8210 Zedelgem - info@aprintex.be - Tel: 0800 20 062

 

Zoekmachine optimalisatie door Isinet internetmarketing

Nuttige links over fluovestjes via Publistart.be